Qimisola is een Italiaanse familiewijngaard die hoogwaardige wijnen produceert. En wijnen met een verhaal om te vertellen… het verhaal dat wijnliefhebbers, cultuuravonturiers en dromenbouwers verbindt.

HET VERHAAL

Het zou een lang verhaal kunnen zijn over hoe Qi, van Chinese afkomst en een Nederlandse nationaliteit, en Lars, een Deen die opgroeide in Groenland en vervolgens 13 jaar in Azië woonde, uiteindelijk de Qimisola-wijngaard in Piemonte hebben opgericht. Het zou ook een vrij eenvoudig verhaal kunnen zijn: ze gingen naar Piemonte op vakantie en werden verliefd op de plek, de mensen, het eten en de wijn.

Aangezien Lars altijd al de droom had om zijn eigen wijn te maken, en Qi altijd al een passie had voor Italiaans eten en de Italiaanse taal, besloten ze om onze droom na te jagen. De beslissing was het makkelijke deel. Het moeilijke deel was om eerst een geschikte eigendom te vinden en later het enorme werk om zowel de eigendom als de wijngaarden te verbeteren. Ze wilden een plek met wijngaarden op de juiste locatie en positie, maar ze wilden ook een eigendom met geschiedenis en het potentieel om te worden ontwikkeld tot een moderne wijngaard en familiehuis.

Na meer dan 2 jaar rondkijken, struikelden ze op een omweg over een “lelijk eendje” eigendom in het kleine gehucht Bionzo. Ondanks de wanhopige staat, zagen ze het grote potentieel en met de hulp van lokale ambachtslieden slaagden ze erin de oorspronkelijke schoonheid van de eigendom te onthullen en de Qimisola-wijngaard van vandaag te creëren. Qimisola maakt integraal deel uit van hun gezinsleven. Het is een naam die bestaat uit de initialen van ons alle vier (Qi, Mikkel, Soren, Lars). En in het Italiaans, om een zin te vormen, wordt het “Qui è la mia isola” (= Hier is mijn oase).

Het logo heeft de vorm van een schild waarin alle culturele elementen zijn geïntegreerd die we met ons meedragen. De zodiaksymbolen van de geboortejaren van onze zonen (de slang en het konijn in de Chinese astrologie), de yin & yang dualiteit voor Qi’s Chinese afkomst, en de rode & witte kleuren voor de Groenlandse en Deense vlaggen van Lars.

De boodschap van Qimisola

Een glas goede wijn is transformerend. Zelfs de meest ondenkbare relatie is mogelijk en plezierig in aanwezigheid van liefde. Recentelijk, in juni, werd hun wijn “Il Babbo 2018” bekroond met Platinum en kreeg 97 punten in de Decanter World Wine Awards 2023-competitie. Van de 18.250 ingezonden wijnen bereikten slechts 250 wereldwijd Platinum, waarvan 28 uit Italië en 7 uit Piemonte. Lars en Qi hadden dit nooit kunnen bedenken toen ze in 2015 de oude wijngaard overnamen. Het voelt een beetje als een sprookje. De meeste wijnen worden een jaar of langer gerijpt in oude houten vaten in de kelder. De oude kelder, uitgegraven in de heuvel onder het pand, biedt de perfecte natuurlijke omstandigheden voor de tijd die de wijn zal doorbrengen in de houten vaten om verder te concentreren terwijl de fruitzuren en tannines worden afgerond.

Onze selectie

In de kijker